aov-inkomensverzekering.nl

Een AOV afsluiten, waar let je op?

arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een AOV – of beter gezegd een arbeidsongeschiktheidsverzekering – is bedoeld voor ondernemers en dekt inkomstenverlies wanneer je plotseling arbeidsongeschikt wordt verklaard. Een werknemer heeft recht op een inkomen wanneer hij of zij arbeidsongeschikt wordt verklaard, een ondernemer heeft dat niet. Daarom doe je er goed aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Maar goed, waar let je op bij het afsluiten van een AOV?

Hoe werkt het precies?

Alvorens je een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het handig om te weten hoe een AOV in elkaar steekt. Aangezien een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht is, is elke verzekeraar vrij om invulling te geven aan de voorwaarden. Zij bepalen de factoren die de hoogte van de premie beïnvloeden en hoeveel geld je uiteindelijk krijgt uitgekeerd – mits er iets gebeurd. Bij het afsluiten van een AOV zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden, denk aan het maximale bedrag dat uitgekeerd wordt, de hoogte van je inkomen, je leeftijd, hoeveel jaar je nog arbeidsverplicht bent en tot slot welk soort verzekering je kiest.

Hoeveel geld wordt er uitgekeerd?

In het geval je arbeidsongeschikt verklaard wordt is het handig om te weten op hoeveel geld je recht hebt. Het maximale bedrag dat een verzekeraar uitkeert hangt af van de mate van jouw arbeidsongeschiktheid en je huidige inkomen. Uiteraard geldt: hoe hoger het uitgekeerde bedrag zal zijn, hoe hoger de premie die je maandelijks betaalt. Daarbij wordt er door veel aanbieders van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen onderscheid gemaakt tussen het bedrag dat je in het eerste jaar nadat je arbeidsongeschikt bent verklaard ontvangt en de opvolgende jaren.

Welke AOV’s kan ik uit kiezen?

De meeste verzekeraars bieden verschillende pakketten aan, namelijk beroepsarbeidsongeschiktheid, passende arbeid en gangbare arbeid. Bij beroepsongeschiktheid ontvang je een uitkering ongeacht of je nog andere beroepen zou kunnen beoefenen. Dit pakket is logischerwijs het duurst. Bij passende arbeid wordt je minder snel arbeidsongeschikt verklaard en zal de verzekeraar haar best doen om passend werk voor je te vinden. Bij gangbare arbeid gelden strenge arbeidsvoorwaarden. Deze verzekering is een stuk goedkoper, maar er wordt niet gekeken naar je arbeidsverleden maar naar wat je nog kan. Als blijkt dat je bijvoorbeeld nog kan schoffelen dan wordt je hiervoor ingeschakeld.

 

Exit mobile version